Dodane przez użytkownika Uchol

Jakie korzyści płyną z jedzenia poszczególnych grup warzyw?

zdrowe warzywa

Czy wiesz, że warzywa i owoce są prawdziwym skarbem dla naszego ciała, a nie tylko dodatkiem do posiłków? Ich spożywanie to bardzo prosty sposób, aby zaspokoić apetyt, ale równocześnie utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu we krwi. We wszystkich warzywach i owocach znajduje się witamina C, która chroni nas przed przeziębieniem. Ichspożywanie dostarcza także witamin z grupy B oraz beta-karoten.

Warzywa i owoce są źródłem błonnika

Błonnik pokarmowy jest niejako magnesem, który wchłania wszelkie substancje szkodliwe z naszego jelita. Błonnik pokarmowy zawiera szereg składników odżywczych, z których najważniejszym jest kwas fibrowy. Jest on niezbędny do prawidłowego skurczu mięśni gładkich ciała. Jednym ze sposobów na zwiększenie podaży błonnika w naszej diecie jest dodawanie do potraw warzyw zielonych. Warzywa zielone są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, zawierają je m.in. brokuły, kalafior, kapusta, kalarepa, koper, szpinak, pukinia, brokuły, sałata, kapusta, pietruszka.

Warzywa i owoce zawierają dużo przeciwutleniaczy

Przeciwutleniaczami nazywamy substancje chemiczne, które zwalniają procesy starzenia się. Wszystkie warzywa i owoce w naturalny sposób zawierają przeciwutleniacze, które chronią nasz organizm przed starzeniem się. Przeciwutleniacze są również wykorzystywane w leczeniu raka. Przeciwutleniacze zawarte w warzywach i owocach pomagają w walce z wolnymi rodnikami, które sprawiają, że nasze zęby są zniszczone, a ryzyko chorób serca i nowotworów zwiększa się. Przeciwutleniacze zapobiegają również nadmiernemu utlenianiu cukrów w wątrobie. Niektóre warzywa i owoce mają wyższą procentową zawartość przeciwutleniaczy od innych. Przeciwutleniacze są także wykorzystywane w leczeniu chorób takich jak: cukrzyca, choroby serca, nowotwory.

Warzywa i owoce obniżają poziom cholesterolu we krwi

Oprócz tego, że pozwalają w sposób naturalny obniżyć poziom cholesterolu we krwi, są również skutecznym środkiem przeciwcukrzycowym. W warzywach i owocach znajduje się dużo witaminy C, która jest obecnie powszechnie uważana za najskuteczniejszą substancję przeciwcukrzycową.

Warzywa i owoce dostarczają wielu witamin

Dostarczają one wielu witamin, takich jak witamina A – zapobiega zapaleniom, C – chroni przed przeziębieniem, E – sprawia, że organizm jest silniejszy w walce przeciwko stanom zapalnym. Warzywa i owoce mają wiele dobrych składników odżywczych, takich jak błonnik, cenne składniki mineralne i witaminy. Ich spożywanie może pomóc zapobiec niektórym chorobom, takim jak zapalenia stawów i nadciśnienie.


zdrowe odżywianie

Dlaczego przestrzeganie zasad zdrowego żywienia może być najlepszą decyzją, jaką kiedykolwiek podejmiesz

Odżywianie to delikatna równowaga makro- i mikroskładników odżywczych, witamin, minerałów i innych związków
Dodane przez użytkownika
jedzenie do szkoły

Co przygotować dziecku na cały dzień w szkole?

Szkoła jest ważną częścią życia dziecka. Dziecko spędza większość czasu w szkole, a wraz z tym przychodzą z
Dodane przez użytkownika
zdrowe odżywanie jako dziecko

3 Proste sposoby na zdrowe odżywianie już jako dziecko!

Kiedy jesteś dzieckiem, wszystko wydaje się takie proste. Jedz owoce i warzywa, pij dużo wody i ćwicz regul
Dodane przez użytkownika
wzmocnienie odporności dziecka

Proste wskazówki, jak wzmocnić odporność dziecka

Posiadanie dziecka oznacza wywrócenie życia do góry nogami. Od bezsennych nocy po napady złości, świat rodz
Dodane przez użytkownika
dziecko z nadwagą zwiększone ryzyko chorób serca

Jak wyeliminować niezdrowe pokarmy z diety dziecka?

Czy wiesz, że spożywanie niezdrowej żywności jest najczęstszym powodem wad postawy u dzieci i młodzieży? W
Dodane przez użytkownika
edukacja dzieci - zdrowe odżywianie

5 sposobów na edukację dzieci w zakresie zdrowego odżywiania

Nigdy nie jest za wcześnie na naukę o zdrowych nawykach żywieniowych. Jednak wielu rodziców zmaga się ze zn
Dodane przez użytkownika