Czy wiesz, że warzywa i owoce są prawdziwym skarbem dla naszego ciała, a nie tylko dodatkiem do posiłków? Ich spożywanie to bardzo prosty sposób, aby zaspokoić apetyt, ale równocześnie utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu we krwi. We wszystkich warzywach i owocach znajduje się witamina C, która chroni nas przed przeziębieniem. Ichspożywanie dostarcza także witamin z grupy B oraz beta-karoten.
Błonnik pokarmowy jest niejako magnesem, który wchłania wszelkie substancje szkodliwe z naszego jelita. Błonnik pokarmowy zawiera szereg składników odżywczych, z których najważniejszym jest kwas fibrowy. Jest on niezbędny do prawidłowego skurczu mięśni gładkich ciała. Jednym ze sposobów na zwiększenie podaży błonnika w naszej diecie jest dodawanie do potraw warzyw zielonych. Warzywa zielone są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, zawierają je m.in. brokuły, kalafior, kapusta, kalarepa, koper, szpinak, pukinia, brokuły, sałata, kapusta, pietruszka.
Przeciwutleniaczami nazywamy substancje chemiczne, które zwalniają procesy starzenia się. Wszystkie warzywa i owoce w naturalny sposób zawierają przeciwutleniacze, które chronią nasz organizm przed starzeniem się. Przeciwutleniacze są również wykorzystywane w leczeniu raka. Przeciwutleniacze zawarte w warzywach i owocach pomagają w walce z wolnymi rodnikami, które sprawiają, że nasze zęby są zniszczone, a ryzyko chorób serca i nowotworów zwiększa się. Przeciwutleniacze zapobiegają również nadmiernemu utlenianiu cukrów w wątrobie. Niektóre warzywa i owoce mają wyższą procentową zawartość przeciwutleniaczy od innych. Przeciwutleniacze są także wykorzystywane w leczeniu chorób takich jak: cukrzyca, choroby serca, nowotwory.
Oprócz tego, że pozwalają w sposób naturalny obniżyć poziom cholesterolu we krwi, są również skutecznym środkiem przeciwcukrzycowym. W warzywach i owocach znajduje się dużo witaminy C, która jest obecnie powszechnie uważana za najskuteczniejszą substancję przeciwcukrzycową.
Dostarczają one wielu witamin, takich jak witamina A – zapobiega zapaleniom, C – chroni przed przeziębieniem, E – sprawia, że organizm jest silniejszy w walce przeciwko stanom zapalnym. Warzywa i owoce mają wiele dobrych składników odżywczych, takich jak błonnik, cenne składniki mineralne i witaminy. Ich spożywanie może pomóc zapobiec niektórym chorobom, takim jak zapalenia stawów i nadciśnienie.