Wszyscy tak mówią, że trzeba jeść owoce codziennie, bo mają wartości odżywcze. Owoce są znane z tego, że zawierają duże ilości witaminy C i kwasu askorbinowego.Przytoczone powyżej fakty to jedynie ułamek argumentacji lekarzy i dietetyków dotyczących najlepszych powodów dla których warto jeść owoce. Oto 10 z nich:
Zawierają cenne składniki odżywcze
Zawierają cenne składniki odżywcze. Najważniejsze są mikroelementy, które także znajdują się w owocach. Jeśli chodzi o witaminy, to ogólnie rzecz biorąc, owoce to skarbnica! Aby dowiedzieć się, jakie owoce najlepiej spożywać, należy wziąć pod uwagę właściwości wszystkich składników odżywczych zawartych w owocach. Wtedy najlepiej będziesz zdawać sobie sprawę, które z nich są najistotniejsze.
Mimo wszystko niskokaloryczne
Wystarczy spojrzeć na skład chemiczny i zawartość witamin, aby przekonać się. że owoce bez wątpienia są niskokaloryczne. Osoby, które chcą obniżyć swój poziom tkanki tłuszczowej, muszą skupić się wyłącznie na owocach.
Polepszają nasz stan zdrowia
Owoce zawierają niezwykle dużą ilość związków bioaktywnych, które mają silne działanie na organizm. Zaliczają się do nich witaminy C, E, K, beta-karoten. Te składniki odżywcze mają wpływ na wzrost odporności, redukcję stresu i poziom cholesterolu we krwi. Zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre choroby, np. raka czy choroby serca.
Dbają o nasze zdrowie jamy ustnej
Owoce są bardzo bogate w witaminę C, która odpowiada za ochronę naszych zębów przed próchnicą. Ponadto, witamina C dostarcza organizmowi żelaza oraz chroni krwią przed osłabieniem, który może doprowadzić do śmierci komórki.
Poprawiają wygląd skóry i włosów
Owoce mają zbawienny wpływ na skórę i włosy. Niektóre z nich są bogate w witaminę C. Szczególnie papryka, czerwona cukinia, pomarańcza, cukinia oraz czarna porzeczka. Poprawia to strukturę skóry i wpływa na jej regenerację.