Kurczak bez antybiotyków – zdrowy wybór dla całej rodziny

Redakcja

27 lutego, 2024

Wiele osób nie wyobraża sobie nie jeść przynajmniej 2-3 w tygodniu dań z drobiu. Kurczak jest pyszny i łatwy w obróbce termicznej, można przyrządzać go na różne sposoby. Najlepszym wyborem jest oczywiście ekologiczny kurczak bez antybiotyków i hormonów wzrostu, którego można kupić w sprawdzonym sklepie ze zdrową żywnością. Czym różni się kurczak z wolnego wybiegu od tego z chowu klatkowego? Dlaczego warto wybrać ekologicznego kurczaka z certyfikatem?

Dlaczego warto kupić kurczaka bez hormonów?

Dlaczego w ogóle kurczaki są faszerowane hormonami? Część nieuczciwych hodowców stosuje tego typu praktyki, by maksymalnie skrócić czas wzrostu zwierząt i osiągnąć przez nic pożądanej masy. Przekłada się to na niższe koszty hodowli, czyli pozwala osiągnąć producentom drobiu wyższy zysk. Warto jednak zaznaczyć, że na terenie Polski, jak i całej Unii Europejskiej podawanie kurczakom hormonów wzrostu jest nielegalne. Dlaczego? Ponieważ hormony nie pozostają bez wpływu na organizm konsumentów, którzy następnie spożywają tego typu mięso. Warto dodać, że nieprzestrzeganie zakazu stosowania hormonów grozi wysokimi karami finansowymi, dlatego jest to zupełnie nieopłacalne. Kurczak bez hormonów wzrostu jest po prostu zdrowszy i bezpieczniejszy od odpowiednika nafaszerowanego szkodliwymi dla zdrowia człowieka substancjami. Kurczak ekologiczny karmiony naturalnymi paszami rośnie wolniej, co przekłada się też na lepszy smak mięsa drobiowego i wyższe wartości odżywcze. 

Kurczak z wolnego wybiegu a kurczak z chowu klatkowego

Kurczak z wolnego wybiegu ma godne warunki życia, swobodę ruchową, ma kontakt z innymi ptakami, może spacerować, korzystać z dostępnej przestrzeni. Hodowca naprawdę dba o jego dobrostan, karmi go paszą pozbawioną chemii oraz GMO. Kurczak z wolnego wybiegu jest więc mniej podatny na choroby. Wielu konsumentów nie zdaje sobie sprawy, że to właśnie rozwój różnego typu schorzeń zmusza hodowców do faszerowania zwierząt lekami. Kurczak może trafić do uboju, dopiero gdy antybiotyki zostaną wydalone przez jego organizm. Warto podkreślić, że zgodnie z obowiązującymi normami w Polsce zabronione jest podawanie kurczakom antybiotyków, jeśli te są zdrowe. Kurczak bez antybiotyków, to większości przypadków kurczak wolnorosnący, pochodzący z gospodarstw ekologicznych, który żyje bezstresowo na wolnym wybiegu. Warto również dodać, że kurczak z wolnego wybiegu ma bardziej rozwiniętą masę mięśniową. Stały ruch sprawia, że mięso drobiowe od kurcząt z wolnego wybiegu jest też mniej otłuszczone. Pozyskiwane z niego mięso spełnia wysokie standardy jakości, jest lepsze pod wieloma względami, zarówno smakowymi, jak i zdrowotnymi. Mięso drobiowe pochodzące od kurczaków hodowanych na wolnym wybiegu jest delikatne i może być podawane bez obaw również małym dzieciom.

Kurczak z certyfikatem – dlaczego warto? W trosce o zdrowie

Dlaczego warto kupić kurczaka z certyfikatem BIO lub EKO? Wydając pieniądze na tego typu certyfikowane mięso drobiowe, ma się pewność co do jego pochodzenia i niekwestionowanej jakości. Certyfikaty potwierdzają, że zwierzę hodowlane żyło w przyjaznych i godnych warunkach, co nie jest bez znaczenia dla wielu konsumentów. Kupując w zaufanym sklepie ze zdrową żywnością prawdziwego kurczaka z certyfikatem, można bez obaw przygotować smaczny i zdrowy obiad dla całej rodziny. Tak więc, w trosce o zdrowie swoje oraz najbliższych, chcąc jeść drób, warto zawsze dbać o to, aby pochodził on ze sprawdzonego źródła.

Materiał promocyjny.

Polecane: